Çocuklarda kabızlık ve tedavi yöntemleri





cocuklarda_kabizlik_sorunuAnne ve babalar çocuklarda görülen kabızlık şikayetlerini hiç hafife almayın..

"Kabızlık, çocuklarda dışkılama sıklığı ne olursa olsun, dışkının katı olması şeklinde tanımlanmaktadır. Bu hastalarda sebep hormonal ve metabolik bozukluklar, bağırsaklarların sinirsel bozuklukları, başka nedenlerden dolayı kullanılan ilaçlar olabilse de, en sık sebep fonksiyonel kabızlıktır. Fonksiyonel kabızlıkta altta yatan başka bir neden bulunmamaktadır.

Bu belirtilere dikkat!

Çocuğun haftada üçten daha az sayıda tuvalete çıkması,
Çocuğun her dört tuvalete gidişinden birinde ağrı çekmesi veya aşırı biçimde ıkınması,
Çocuğun iç çamaşırının kirlenmesi

Tanı bu belirtilerden bir veya bir kaçının olması ile konulmaktadır. Ancak durumu fonksiyonel kabızlık olarak adlandırabilmek için diğer sebeplerin elenmesi gerekir.

Tedavi için geç kalmayın

Altta yatan sebep bulunursa o doğrultuda tedavi gerçekleştirilmelidir. Başka bir neden bulunmayan fonksiyonel kabızlıkla başa çıkabilmek içinçocuğun normal bir şekilde tuvalete çıkabilmesini sağlamak, ağrıyı önlemek ve bir bağırsak düzeni oluşturmak önemlidir.

Bu amaçla şurup, ağrı kesici krem ve fitil olmak üzere 3 ilaçtan yararlanılır. İlk 5-10 günde kullanılan fitil veya lavmanın amacı, başlangıçta çocuğu konforlubir şekilde unuttuğu tuvalete gitme hissine yeniden alıştırmaktır

Fitil veya lavman duruma göre 5-10 gün kullanılır ve sonra kesilir. Alışkanlık yapmaz, aksine tedavi aksatıldığı zaman kabızlık alışkanlık haline gelmiş olur. Kabızlık tedavisinde kullanılan şurup da önerilen dozlarda kullanıldığı takdirde yan etki yapmaz.

Çocuğunuzun beslenmesine dikkat edin

Kuruyemiş, asitli içecekler, günde bir bardaktan fazla süt, beyaz undan yapılan ekmek, makarna ve pirinç, çikolata, muz, şeftali ve nar tedavi sürecinde çocuğunuz için yasaklı gıdalardır. Özellikle tüketilmesi gereken besinler ise; kepek ekmeği, yulaf unu ile yapılan çorba veya muhallebi, sebze yemekleri, kayısı, incir, probiyotik yoğurtlar şeklinde sıralanabilir.

Durum ileri yaşlarda cerrahi tedaviye kadar gidebilir

Tuvaletini kaçıran bir çocuk arkadaşlarından uzaklaşabilmekte ve özgüven sorunları yaşayabilmektedir. Bunların dışında kabızlık iştahsızlık, büyüme-gelişme geriliği, kansızlık, aralıklı olarak tekrarlayan karın ağrısı ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. Ayrıca ileri yaşlarda anal fissür (yırtık) ve aşırı genişlemiş kalın bağırsağın çıkardığı sorunlar nedeniyle cerrahi gerektirebilir."



0 yorum: