İmitasyon gözlüklerin zararları





Sokak aralarında satılan imitasyon güneş gözlükleri göz sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.Özellikle ucuz olması açısından çocukları hedef alan işporta güneş gözlükleri yaz aylarında ciddi derecede tercih ediliyor olması çok vahim bir durum.

frida_grahn_color_large

Özellikle göz sağlığı açısından yaz aylarında ultraviyole ışınlarına karşı gözlerin korunması gerektiğini ifade eden Cumhuriyet Üniversitesi Başhekim Yardımcısı ve Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Toker, "Ultraviyole ışınlarının retinayı etkileyerek ileri dönemlerde sarı nokta hastalıklarına yol açma ihtimali var. Bunlar aynı zamanda katarakt ihtimalini de artırıyor. Bu sebeple güneş gözlüğü kullanmak, rahatsızlıkların önlenmesi açısından önemlidir" dedi.

İyi bir ultraviyole süzgecine sahip olan gözlüklerin alınması gerektiğinin altını çizen Toker, "Gözlük seçilirken bilinen bir yerden, hakikaten ultraviyole süzgeci olup olmadığı bilinerek alınması lazım. Eğer ultraviyole süzgeci olmazsa gözlükler göze zarar verir. Siyah gözlükler göze daha çok zarar verir. Göz bebekleri koyu renkli gözlüklerle daha fazla büyüyeceğinden ultraviyole süzgeci yoksa göze daha fazla miktarda zararlı ışın girecektir. O yüzden muhakkak bir ultraviyole süzgecinin bulunması gerekiyor. Bir ileri aşamada daha iyi bir gözlük almak istiyorsak polarize gözlükleri tercih edebiliriz. Ultraviyoleyi süzmenin üstüne mavi ışığı da süzebilen mavi filtreli gözlükler, özellikle yeni katarakt ameliyatı olmuş ileri yaşlı hastalar için idealdir" diye konuştu.

Uygun gözlük kullanılmadığı takdirde gözde ciddi rahatsızlıkların oluşabileceğini söyleyen Toker, "Katarakttan sarı nokta hastalılarına kadar çok sayıda hastalığa neden olabilir. Yani gören noktanın tahrip olması ve buna bağlı görme fonksiyonunun azalması şeklinde hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunun dışında direkt olarak güneş ışınları alerji yapabilir. Güneş ışınlarına karşı alerjisi olanlarda da eğer kullandıkları güneş gözlükleri ultraviyoleyi süzmüyorsa rahatsızlıklarında artış meydana gelir" dedi.
güneş gözlüklerine dikkat


0 yorum: