Menopoz dönemi sorunları!





menopoz-300x155Menopoz dönemi, her kadının hayatının ortalama üçte birini kapsayan bir süreçtir. Menopoz yumurtalıklarda bulunan yumurta hücrelerinin yok olması ile beyinden salgılanmaya devam eden hormonlara yumurtalıkların yanıt vermemesi ile doğurganlık ve adet dönemlerinin sona ermesi halidir. Lakin durum yalnızca bundan ibaret değildir. Adet döneminin sona ermesi menopozun yalnızca görünen belirtisidir. Hâlbuki hormon seviyesindeki değişikliklerle birlikte bedendeki kemik erimesinden tutun da damar sertleşmesine kadar birçok değişiklikler meydana gelmektedir.

Menopoz Kaç Yaşında Olur?

Menopoz için belli bir yaş tayin etmek zordur. Zira her kadının menopoza girdiği yaşı farklıdır. Yumurtalık işlevlerinin azalmaya başlaması ile birlikte başlayan döneme perimenopoz denmektedir. Adetlerin kesildiği duruma menopoz, adet döneminin kesilmesinin başladığı dönemden 1 yıl sonraki hayatının sonuna kadar devam edecek olan döneme de postmenopoz denmektedir. Fakat genel olarak kullanılan şekli olan postmenopozal dönemini menopoz dönemi olarak inceleyeceğiz. Türkiye’de menopoz yaşı 46 iken Amerika’da 51 olarak tespit edilmiştir. Bunun yanında istisna olmakla birlikte 23 yaşında menopoza giren kadınlar olduğu gibi 55 yaşında olup da yeni menopoza giren kadınlarda görülmektedir.

Menopozun Belirtileri Nelerdir?

Menopozun ilk belirtisi adet döneminin sona ermesidir. Kişi menopoza gireceği zaman aşırı ateş basmaları, sık sık çok yoğun terleme, aşırı sinir, aşırı alınganlık, duygusallık, cinsel isteksizlik, idrar kaçırma, vajinada kuruluk.

Her Adetten Kesime Menopoz Mudur?

Hayır. Kesinlikle böyle bir yanılgıya ve paniğe düşmeyin. Adetten kesilme bazı zamanlar gebelik işaretidir. Bunun yanında aşırı spor ve egzersizler, aşırı kilo kaybı, kimi yumurtalık hastalıkları, rahim hastalıkları da adetten kesilme nedenlerindendir. Bunun yanında rahim ameliyatları olduktan sonra adet dönemi devamı görülmez. Bu durumda çoğunlukla menopozla karıştırılır. Rahim alınması durumda tabiî ki adet kanaması olmayacaktır. Düzenli bir şekilde adet dönemi yaşarken ameliyat ile rahmi alınan kadının, yumurtalıkları da alınmış ise zamanından önce menopoza girmiş anlamına gelir. Halbuki yumurtalıkları işlev görmeye devam edecektir. Lakin adet kanamasının olacağı organ yani rahim artık olmadığı için kadın artık adet göremeyecektir.
dönemi , menapoz , Menopoz , menopoz hangi yaşta görülür


0 yorum: